Kategorier
Entreprenadtvist

Entreprenadtvist – tips och råd 

Att man inte kommer överens med ett byggföretag i samband med att man som privatperson tagit hjälp är inte ovanligt. Det kan handla om att priset har blivit högre än vad man trott som en följd av övertid, det kan handla om att projektet drar ut på tiden – eller om att det färdiga resultatet inte alls lever upp till de förväntningar man har. 

I de flesta fall kan man lösa detta utan inblandning av tredje part, men i vissa fall så går det så långt att det handlar om en mer infekterad historia. Kommer man inte överens så inleds en entreprenadtvist

Vi tänkte här nedan gå igenom lite mer kring en sådan och ge dig lite mer kunskap om en entreprenadtvist och – viktigt – hur du undviker att hamna i en sådan. Här följer några tips: 

  • Undvik att hamna i en entreprenadtvist. Det finns två enkla sätt att undvika att hamna i en tvist med utföraren. Det första är att välja rätt byggfirma och entreprenör. Det andra är att upprätta ett unikt avtal. Ditt byggprojekt, dina önskemål och dina krav är unika och ska också behandlas med detta i åtanke. Genom att ta hjälp med att upprätta ett avtal så kan man undvika missförstånd och därmed också undvika en entreprenadtvist. I avtalet kan man också stipulera hur en eventuell tvist ska lösas om den ändå uppstår. Vanligt är att man skriver in en tredjepartslösning i form av ett skiljeförfarande. 
  • Anlita en jurist. Vårt råd till dig som hamnat i denna prekära situation – oavsett om du är beställare eller utförare – är att ta juridisk hjälp. Hur stora chanser har du att vinna tvisten i fråga? Genom saklig, ärlig och kompetent hjälp så kan du, så att säga, undvika att fortsätta sparka på en död häst. I andra fall kan du få svart på vitt att du har rätt – även i en juridisk mening och inte bara rent känslomässigt. Ta alltid hjälp.