Arvsrätt är ett område inom juridiken som inte alltid är enkel men de allra flesta måste förhålla sig till lagen. Bättre att ta reda på vad som gäller i förväg.
När någon familjemedlem avlider väcks alltid starka känslor. Förutom att hantera sorgen och förlusten finns det mycket praktiskt som måste lösas. Det handlar om arvsrätten, vem är det egentligen som ärver? Och hur är det med testamente, vilket gäller först?
Tyvärr är det vanligt med konflikter inom familj och släkt när någon avlidit, speciellt om man inte har reglerna klart för sig. Därför är det mycket viktigt att ta reda på vad som gäller och vidta åtgärder om det skulle hända något.
Det finns tydliga regler och lagar som styr arvsrätten
När en person avlider är arvet rätten till tillgångarna som finns kvar. Det kan handla om till exempel fastigheter, mark, kapital, fordon och personliga ägodelar som tillhört den avlidne. Det är släktskapet med den avlidne eller om man är testamentstagare som avgör vem som har rätt till arvet, eller arvsrätt. I svensk lag finns den så kallade arvsordningen som styr i vilken ordning man ärver varandra i en familj.
Gifta makar har rätt till varandras arv, men barnen ärver alltid hälften av arvet. Det betyder att om det finns en make/maka delas arvet mellan barnen och maken/makan. Om det inte finns några barn ärver maken/makan allt. Om det inte finns varken make/maka eller barn ärver föräldrarna. Om det inte finns föräldrar, ärver syskonen. Hitta juridisk hjälp via denna sajt: arvsrätt.nu